Der er forskel…
Dette indlæg handler i makroperspektiv om, at der er forskel på tilsyneladende sammenlignelige produkter – i mikroperspektiv handler det om robotplæneklippere…
Baggrunden for dette indlæg er min oplevelse med to nogenlunde sammenlignelige robotplæneklippere. Den ene – en Robomow MC400 – indkøbt i 2016 som den ene af to identiske robotter (vi har en to-delt have…). Den anden – en Gardena Sileno City 500 – indkøbt i 2019, da den ene Robomow blev kasseret pga. en fejl i drivlinen til det ene hjul.
Som sagt købte vi to Robomow MC400 i 2016 til vores to græsplæner på ca. 150-250 m2. Det er ikke store plæner på nogen måde og de et helt plane. Der er dog nogle bede, som robotterne ikke skal køre ind i (disse kaldes “øer” i robotplæneklippersprog…). Kanttråden blev udlagt efter alle kunstens regler og det fungerede nogenlunde.
De to Robomow’er havde det dog med ret tit at køre fast. Enten fik de sig gravet ned i græsset, gled uløseligt på stenkanten eller de forvildede sig helt ud i de omkringliggende bede med skærver. Resultatet var, at de skulle bæres på plads og startes igen adskillige gange hver uge.
Vi lavede forskellige tiltag for at afhjælpe problemerne, som f.eks. at lægge tråden længere fra kanten samt montere bredere hjul på Robomow’erne. Dette hjalp lidt, men ofte gravede de bare bredere huller med de bredere hjul og de endte stadig ude i skærverne med jævne melemrum.
Da den ene Robomow så fik en defekt ved det ene hjul, besluttede vi, at vi ville prøve et andet mærke. Hos en lokal forhandler købte jeg – efter god rådgivning med udgangspunkt i de problemer, jeg havde oplevet med Robomow’en – en Gardena Sileno City 500, der er sammenlignelig med Robomow MC400 i pris, funktioner og plæneareal. Men her stopper sammenligningen også.
Gardena’en har ikke siddet fast en eneste gang i de par måneder, den har kørt hos os. Den gør bare det, den skal og man glemmer hurtigt, at den er der, Modsat Robomow, som vi jævnligt lige kigger til for at se, om den nu sidder fast igen. Ud fra mine egne iagttagelser, så er den helt store forskel på Gardena’en og Robomow’en, at det enlige, ikke-trækkende hjul sidder forrest på Robomow, mens det sidder bagerst på Gardena. Nu hvor jeg kan se de to modeller side om side, så er det tydeligt, at Robomow’ens forreste hjul er anledning til mange af problemerne. Se forskellen i de korte videoer herunder.
Robomow med “næsehjul”
Gardena med “halehjul”
Der er dog ikke kun ros til Gardena’en. Monteringen af kablerne på basen er meget løs og der er ingen afdækning af samlingerne. Jeg antager, at regn meget hurtigt får dette svage punkt til at ruste og man så er nødt til at købe en ny base og sikkert også sætte nye stik på kanttråden. Desuden må Gardena tro, at alle har 230V lagt ud til græsplænen, for de medfølgende strømkabler er meget korte. Slutteligt ser guidekablet ud til at være en god idé (i forhold til Robomows brug af at køre hjem til basen via kanttråden), man samlingen, hvor guidetråd møder kanttråd er endnu et svagt punkt, og hvis man laver fejl her og skal prøve igen, så er der ikke rigtigt noget at give af, da kanttråden ikke nemt kan gøres lidt længere.
Vi er dog godt tilfreds med Gardena’en. Det var vi egentlig også med Robomow’en i starten, men nu hvor vi har set, hvor nemt det faktisk kan være at eje en robotplæneklipper, så kan vi jo godt se, at selvom de to modeller er sammenlignelige på papiret, så er der i praksis stor forskel på tilfredsheden med at eje de to modeller.
Dette leder mig hen til makroperspektivet i dette indlæg. To (eller flere) produkter kan se nogenlunde ens ud på papiret, men de kan være meget forskellige at eje og bruge. Det kan være svært for lægmand at vurdere dette før køb, så det er vigtigt at få rådgivning hos en forhandler, der kender produkterne og kan vejlede om produkternes svagheder og styrker. Ud fra egen erfaring som IT-konsulent, der sælger IT produkter kan jeg sige, at dette normalt ikke er muligt hos en webshop, der sælger hvad som helst, bare de kan tjene et par procent på det. I det lange løb kan det bedst betale sig at få det rigtige produkt første gang.