Derfor giver “Min Sidste Vilje” falsk tryghed

Mange udfylder Min Sidste Vilje, der er et dokument udtænkt som en hjælp til de efterladte, når en person går bort. Min Sidste Vilje er også med på noderne når det gælder vores digitale arv, men jeg mener, at det giver en falsk tryghed at følge de sparsomme instruktioner omkring digital arv i Min Sidste Vilje. Virksomheden IT-testamente har en løsning, der perfekt supplerer Min Sidste Vilje.

Min Sidste Vilje er generelt en god ting, og et skridt i den rigtige retning, når det gælder digital arv, men det er ikke godt nok. Problemet er, at Min Sidste Vilje overlader det helt til den enkelte person at nedskrive brugernavne og adgangskoder og Min Sidste Vilje tænkes så at indeholder instruktioner om, hvor disse kan findes (de kan også skrives detaljeret i Min Sidste Vilje, men det løser ikke problematikken…).

Herunder ses uddrag af Min Sidste Vilje, hvor afsnittet om digital arv er vist (hentet fra foreningen Liv&Døds hjemmeside 25. juli 2018).

I virksomheden IT-testamente er der foretaget en undersøgelse af personer, der har nedskrevet brugernavne og adgangskoder enten i en form for notesblok eller på et stykke papir udskrevet fra et elektronisk medie (i de fleste tilfælde med håndskrevne rettelser). Undersøgelsen viste følgende interessante ting:

  • I alle tilfælde, hvor brugernavne og adgangskoder var nedskrevet i hånden, var nogle informationer ikke korrekt læselige
  • I alle tilfælde var nogle informationer ikke opdaterede

Dette betyder, at alle de undersøgte personer troede, at de havde sikret adgangen til deres digitale arv, men i virkeligheden ville de efterladte – mod forventning – ikke kunne få adgang til dele af personens digitale arv. Og når først personen er død, er der ikke mulighed for lige at spørge…

Når du opretter et IT-testamente, afprøves dine brugernavne og adgangskoder, så du er sikker på, at de gemte informationer er korrekte. Informationerne gemmes elektronisk, så når der bliver brug for dem, er informationerne læselige.

Hvis du ændrer en adgangskode, efter du har oprettet et IT-testamente, så kan du simpelt og sikkert opdatere den relevante  adgangskode i dit IT-testamente. Som en ekstra sikkerhed tilbydes du en kontrol – kaldet et tryghedstjek – af alle dine brugernavne og adgangskoder i IT-testamentet, hvis du f.eks. er i tvivl om, hvorvidt du har opdateret dit IT-testamente med en ændret adgangskode.

Som nævnt er Min Sidste Vilje generelt en god idé, men det bør suppleres med et IT-testamente for at undgå en falsk tryghed omkring digital arv. Se mere på www.it-testamente.dk.

Leave a Comment