Backup er ikke bare backup

Et af de vigtigste redskaber for at undgå tab af data f.eks. i forbindelse med virusangreb eller fejl på computeren er en god backup. Men backup er ikke bare backup og dette blogindlæg beskriver nogle af de vigtigste faktorer, man skal overveje ved valg af backupløsning – både som privat og som virksomhed.

To kerneprincipper i en god backupstrategi

Der er to kerneprincipper i en god backupstrategi:

  1. Backup’en skal kunne genskabes tilbage i tid, gerne på flere tidspunkter i fortiden
  2. Backup’en skal opbevares adskilt fra den computer, der indeholder de originale data

Hvis disse to principper er opfyldt af din backupstrategi, så er du et godt skridt på vej til at have god datasikkerhed – det manglende led er, at backup’en skal afprøves med jævne mellemrum, så du er sikker på, at data kan genskabes, hvis du får brug for det.

I stedet for at gå dybere med disse to principper, vil jeg hellere beskrive et par eksempler på hvordan man ikke skal gøre – disse eksempler er nogle, jeg er stødt på, dvs. nogen har ment, at det var tilstrækkeligt til at udgøre en god backup.

Brug af opbevaring i skyen (OneDrive, Google Drev, Dropbox o.lign.)

Disse løsninger til opbevaring i skyen (cloud) er udmærkede, men man skal kende deres begrænsninger. For det første er de oftest kun gratis for en mindre mængde data, men brug af disse løsninger til backup er primært et problem, hvis man bliver ramt af ransomware, der ødelægger alle datafiler på en computer. Problemet er nemlig, at fordi disse løsninger kopierer ændringer i datafilerne meget hurtigt (typisk indenfor få sekunder), så vil de ødelagte datafiler også bliver lagt op i skyen. De fleste løsninger tilbyder at man kan gå tilbage til en tidligere version af hver fil, men da det typisk skal gøres per fil, så kan det blive en meget langtrukken affære at genskabe alle data fra f.eks. i går.

Brug af diskstation

Jeg har oplevet en virksomhed, der havde opsat en sekundær diskstation (NAS) som backup for deres primære diskstation. Dette er i princippet en udmærket løsning, men deres implementering havde to store problemer: Den sekundære diskstation stod ca. 10 meter fra den primære og de havde aldrig afprøvet, om de kunne genskabe data på backup’en – hvis de havde afprøvet dette, ville de have fundet ud af, at der i to år ikke var kopieret en eneste fil til den sekundære diskstation…

Tænk det igennem

Hvis du har brug for at tage backup af dine data – og det har du – så prøv at tænke igennem, hvordan du skal genskabe dine data med den backupløsning, du har fundet. Hvis du har problemer med at gennemskue det, så er det værd at kigge nærmere på det. Alternativt kan du kontakte mig hos AGR Consult og høre mere om at tage en god backup og høre om de backupløsninger AGR Consult tilbyder.

 

Leave a Comment