Bloatware

Hvis du har købt en ny PC indenfor de sidste 5 år er du næsten med sikkerhed stødt på bloatware*, der er en betegnelse for de programmer, som en producent vælger at forudinstallere på deres computere, tilsyneladende for at du som bruger kan få en bedre oplevelse.

Men oftest ligger der desværre økonomisk vinding bag det meste af dette bloatware. For hvert program en producent lægger på computeren får producenten en økonomisk kompensation fra leverandøren af programmet – det skyldes at de fleste programmer i bloatware-kategorien er begrænsede eller gamle versioner af programmer, der i tide og utide vil prøve at få dig til at købe den fulde eller seneste version af programmet.

Det bedste råd i forbindelse med størstedelen af bloatware er at slette det så snart computeren er klar til at blive brugt. Gennemgå listen af installerede programmer i Kontrolpanelet og fjern det, der ikke skal være der. Hvis du er i tvivl, så spørg en kyndig person eller lav lidt research på internettet.

 

* Bloatware bruges også om voksende funktionalitet i programmer og begreberne craplets og crapware bruges også om det, jeg her omtaler som bloatware. Se eventuelt disse to Wikipedia artikler for mere information: Wikipedia: Pre-installed software og Wikipedia: Software bloat.

Leave a Comment