Bør Nokia lave en Android mobil?

Mit bud på et kort svar på dette spørgsmål er: Ja! Det uddybende svar adresserer de vigtigste begrundelser, Nokia offentligt har fremført for, hvorfor Nokia ikke laver en Android mobil.

  1. Nokia kan ikke differentiere sig nok med en Android mobil
    Nokia tror på, at differentiering er nøglen til success. Nokia differentierer sig på Windows Phone platformen med eksklusive applikationer, der kun er tilgængelige på Nokia mobiler, så hvorfor kan dette ikke gøres på Android mobiler? Desuden har Lumia-designet (som Nokia anvender på deres Windows Phone mobiler) vundet stor anerkendelse, så selvom der er flere producenter, der laver Android mobiler end Windows Phone mobiler, så tror jeg stadig, at Nokia også kan differentiere sig på designet.
  2. Nokia kan ikke satse på både Windows Phone og Android
    Nokia har efter sigende opnået en form for særstatus hos Microsoft i forhold til udvikling af Windows Phone og denne særstatus vil måske blive sat over styr, hvis Nokia ikke længere eksklusivt satser på Windows Phone som styresystemet til Nokias smartphones. Men hvor meget har Nokia reelt fået ud af denne særstatus? Microsoft ser ud til at være ligeglad og er tilsyneladende hoppet i seng med fjenden (HTC), de deres såkaldte signature mobiler skulle udvikles. Jeg tror ikke, at Nokia har det store at tabe i forhold til samarbejdet med Microsoft, hvis Nokia kastede sig over Android som supplement til satsningen på Windows Phone.
  3. Nokia kan ikke tjene nok på en Android mobil
    Hvis Nokia ikke føler, at de kan differentiere sig på Android platformen (se punkt 1 herover), så antager Nokia, at det bliver ren prisdifferentiering, hvor laveste pris vinder og dette mener Nokia ikke, de kan tjene nok på per solgt enhed. Som nævnt herover, så mener jeg, at Nokia sagtens kan differentiere sig på Android platformen og Samsung her bevist, at man kan tjene gode penge på Android mobiler.

Jeg er sikker på, at hvis Nokia lancerede en Android mobil i morgen, så ville den straks blive en succes. Lumia-designet tiltrækker meget opmærksomhed, men frygten for det ukendte (Windows Phone) afholder mange potentielle kunder fra at købe en Lumia, uanset at Windows Phone er et rigtigt godt styresystem til smartphones. Hvis Lumia-designet blev overført til en Android mobil ville den straks sælge som varmt brød. Men Nokia skal ikke vente for længe, da mange efterhånden er ved at have glemt Nokia, så man skal smede mens jernet stadig er lidt varmt og ikke vente til alle har glemt, hvad Nokia engang stod for i mobilverdenen.

Det skal slutteligt nævnes, at nogle vil mene, at jeg ikke er helt upartisk, når jeg udtaler mig om Nokia. Som tidligere Nokia-ansat har jeg et lille antal aktier i Nokia (medarbejderaktier) og jeg er i dag ansat i Nokia Siemens Networks, der er ejet af Nokia. Ingen af disse forhold giver mig dog adgang til mere information om Nokia’s strategi og produktudvikling end, hvad offentligheden har kendskab til – derimod har disse ansættelsesforhold givet mig en god indsigt i mobilverdenen og det er dette, jeg udtaler mig ud fra.

Leave a Comment