Tilbudsaviser og fagblade bugner med reklamer for routere, der kan levere svimlende hastigheder. Og ønsker vi ikke alle hurtigere internet næsten uanset hvilken forbindelse vi har i hjemmet eller virksomheden?
Situationen er desværre bare, at kun de færreste reelt har gavn af de dyre routere, der reklameres med. I hvert fald hvis det handler om hastighed på internettet. De dyrere routere tilbyder ofte flere funktioner, som nogle kan have gavn af, men de fleste privatpersoner og mindre virksomheder er bedre tjent med at bruge pengene på noget andet end de dyreste routere.
At de dyreste routere så også er blevet ganske grimme at kigge på er en helt anden – men ikke mindre sand – historie…
Hvad er en router?
En router er den boks, der sørger for, at man i et hjem eller en virksomhed kan koble mere end en enkelt computer på den internetforbindelse, der bliver leveret til bygningen. De fleste routere til private og mindre virksomheder har i dag integreret trådløst netværk, så man kan undgå en ekstra boks, hvis man vil have et trådløst netværk.
Stort set alle har brug for en router. Ofte leveres denne af internetudbyderen, men der kan være mange gode grunde til selv at anskaffe sig en router som man har kontrol over. Læs f.eks. dette blog-indlæg om social hacking, hvor jeg beskriver, hvordan man kan få adgang til det trådløse netværk i en bygning, hvor man reelt ikke har noget at gøre – det vil ikke være muligt, hvis der er opsat en separat router i bygningen (forudsat at denne er konfigureret korrekt).
Har du brug for en ny router?
Hvis din router er leveret af din internetudbyder, så bør du normalt lade dem bestemme, hvornår det er tid til en ny router. En af undtagelserne er dog, hvis du har en fiberforbindelse fra Stofa, hvor en ekstra router kan være en rigtig god idé, hvis du f.eks. vil bruge en netværksforbundet printer.
Hvis du har din egen router, kan du selv styre sikkerheden på dit netværk, hvilket kan være en rigtig god idé, hvis man tænker på internetudbydernes lemfældige omgang med adgangskoder til deres kunders trådløse netværk (se blog-indlæg om social hacking nævnt herover).
Ved selv at styre sikkerheden på dit netværk kan du f.eks. selv bestemme, om du vil lave et separat netværk til gæster i huset – at give gæster adgangskoden til dit private trådløse netværk er ikke en god idé… Du kan også kontrollere, om der er “ubudne gæster” på dit netværk (se f.eks. denne case på IT-krim.dk).
Giver den dyreste router dig højere internet-hastighed?
Ofte vil dette ikke være tilfældet. Det skyldes, at den internet-hastighed, du oplever på din computer, er afhængig af mange parametre, hvor routeren er en af disse.
Det nytter f.eks. ikke meget, at din router tilbyder op til 1200 Mbps (Megabit per sekund), når din PC’s trådløse netkort kun kan klare 150 Mbps og din internet-forbindelse er på 50 Mbps – i dette tilfælde vil der være andre flaskehalse end routeren, der har stor betydning for den internet-hastighed, du oplever på din PC.
Ovenstående er lidt som at købe en superbil, der kan køre over 300km/t. Det kræver de rette omstændigheder at kunne udnytte superbilens fartpotentiale, f.eks. skal både chaufføren, vejen og vejret være egnet til at køre 300km/t, ellers bliver det en skuffelse…
Har du brug for hjælp?
I AGR Consult tilbyder jeg råd og vejledning i forbindelse med køb af router, så du bruger dine penge bedst muligt i forhold til det udstyr, du har. Kontakt mig hos AGR Consult, hvis du ønsker hjælp til at beslutte, om en ny router er det rigtige for dig og i givet fald, hvilken model der giver dig mest værdi for pengene.