Ikke alle måder at fjerne virus er lige gode…

bulldozerHvis du hyrer en gartner til at fjerne lidt ukrudt i din have med græs, frugttræer og blomsterbede, ville du så være tilfreds, hvis gartneren kom med en bulldozer og jævnede haven for så at så græs på hele arealet? Nej, det ville du vist ikke være tilfreds med. Og alligevel er det sådan nogle “IT eksperter” griber det an, når der skal fjernes virus fra en computer. I dette eksempel ville gartneren kunne hævde, at opgaven er løst idet ukrudtet er fjernet men kunden – dig – er alligevel ikke tilfreds med løsningen.

Hvordan kan man fjerne virus?

Hvis vi antager at virussen ikke har ødelagt filerne på computeren, så er der groft sagt 3 måder at fjerne virus på en Windows PC:

  • Online virusfjernelse
  • Offline virusfjernelse
  • Geninstallation af Windows

De to første metoder har den fordel, at alle filerne forbliver intakte, dvs. at efter fjernelse af virus, så er alle filer og programmer stadig brugbare på computeren. Ved den sidste metode kan filerne stort set altid reddes ud af computeren før Windows geninstalleres og disse kan så lægges tilbage, når den nye Windows er installeret.

Så hvad er problemet?

Til trods for ovenstående, så stødte jeg i denne uge alligevel på en kunde, der havde betalt et IT firma for at fjerne virus fra deres computer. Det, de fik tilbage fra IT firmaet var deres computer komplet renset for filer og med den oprindelige Windows installeret. Dvs. at kunden ingen data og programmer havde tilbage og skulle starte helt forfra. Dette svarer til bulldozeren til at fjerne ukrudt…

Hvorfor dette IT firma ikke havde tilbudt at redde data eller fjerne virus på en måde, så kundens filer og programmer blev bevaret er uvist, men det ville ikke være den måde, AGR Consult ville fjerne virus. Hvis du vælger at få fjernet virus hos AGR Consult, så vil du i stort set alle tilfælde kunne bevare dine data og programmer og kun i de tilfælde, hvor der er tale om en meget destruktiv virus, kan der være tale om tab af data.

Har du et valg?

Ja, som kunde er det dig, der bestemmer, hvilket firma, der skal udføre arbejde på din computer. Og du har ret til at spørge om f.eks. bevarelse af data ved fjernelse af virus. Hvis du ikke kan lide svaret, så kan du finde en anden virksomhed, der kan udføre opgaven.

questionmarkAGR Consult svarer vi gerne på spørgsmål om det arbejde, du skal have udført. Bare spørg!

Lidt ekstra kommentarer – for fuldstændighedens skyld…

Herover antog jeg, at virussen ikke havde ødelagt filer på computeren. Desværre er ikke alle vira så “søde” og i de tilfælde, hvor virussen er destruktiv, så kan de ødelagte data ikke reddes. Det kan f.eks. være, hvis man er inficeret af den netop nu ret udbredte CryptoLocker eller en variant af denne. I den konkrete sag har jeg undersøgt, at data faktisk kunne reddes men kunden blev ikke tilbudt dette, så jeg kan kun antage, at IT firmaet ikke har været særligt kompetent – eller ret ligeglad med kundetilfredshed.

Leave a Comment