Er din computer virus-fri? Er du sikker?

De fleste danskere forbinder virus på computeren med slettede data, blinkende advarsler eller andre synlige tegn, der gør, at man ikke er i tvivl om, at ens computer er inficeret. Men faktisk er det de usynlige varianter, der er de farligste.

Virus = Malware

Den mere korrekte betegnelse for en computervirus er malware, der dækker bredt over alle former for programmer, der har onde hensigter. Ordet malware er en sammentrækning af de to engelske ord malicious og software, altså ondsindede programmer.

Kan malware altid ses?

internet-securityNej, det er forkert at tro, at man altid kan se malware, dvs. at man ikke er i tvivl om, hvorvidt ens computer er inficeret. Faktisk er de farligste typer malware ganske usynlige og ligger usynlige i baggrunden og laver det, de er designet til, f.eks. at vente på login på NetBank eller indtastning af et kreditkortnummer.

TDC Erhverv har lavet en analyse

Ifølge en analyse foretaget af TDC Erhverv, så mener næsten halvdelen af de deltagende små virksomheder, at de kan være ramt af usynlig malware.

TDC Erhvervs analyse viser også, at næsten halvdelen af de små virksomheder mener, at der er en reel risiko for, at virksomheden kan være ramt af virus uden at vide det.

Det er skræmmende, men desværre et resultat, der viser, at sikkerhed ikke bliver taget alvorligt nok i små danske virksomheder.

Reaktivt og proaktivt

Der er i princippet to typer beskyttelse mod malware: Reaktiv og proaktiv beskyttelse.

Reaktiv beskyttelse dækker over samme filosofi som man benytter til at beskytte mennesker mod sygdomme, nemlig analyse af en angrebet person efterfulgt af udvikling af antivirus og vaccination af befolkningen. Indenfor computerverdenen svarer dette til beskyttelse med antivirus og firewall, der analyserer programmer og netværkstrafik for kendte mønstre og blokerer genkendt, ondsindet programkode og netværkstrafik.

Proaktiv beskyttelse kigger ikke på programmer og netværkstrafik i traditionel forstand, men kigger derimod på, hvor netværkstrafikken fører hen. Hvis der kommunikeres med kendte, ondsindede servere, så blokeres trafikken uanset at det kan være en helt ny type malware, der ikke er set før.

eset-ss-og-heimdal-proIgennem mit firma, AGR Consult, tilbyder jeg reaktiv og proaktiv beskyttelse i form af sikkerhedsprodukter fra ESET (Eurosecure) og Heimdal Security. Kontakt mig hos AGR Consult, hvis du vil vide mere om, hvordan din(e) computer(e) kan beskyttes mod malware.

Leave a Comment