Er iTunes medvirkende til overforbrug af jordens oliebaserede energireserver?

Jeg sad en aften med min kone og tog et “trip down memory lane” i form af lidt musik fra vores ungdom afspillet fra Youtube på TV’et. Flere gange slog det os, hvor dårlig lydkvaliteten faktisk var, og ved direkte sammenligning med CD var forskellen nærmest skræmmende.

Jeg ved selvfølgelig godt, at Youtube komprimerer både lyd og video nærmest til ukendelighed, men det store problem er, efter min mening, at nutidens ungdom vokser op med dette komprimerede lydbillede som billedet på almindelig acceptabelt god lyd (og nej, iTunes hjælper ikke nævneværdigt på dette…).

I min ungdom var LP normen og CD var noget helt nyt, der blev beskrevet som “digitalt” og dermed “perfekt”. Dette ved vi i dag er langt fra sandheden og LP’ens popularitet i visse kredse i 2010’erne er vel bevis nok på dette. Men dengang var man dog nogenlunde enige om, at uanset om LP eller CD var mest tro mod musikken, så var det dog rigtig god kvalitet.

I dag føles det som om, man accepterer en hørbart dårligere kvalitet mod at få mere convenience (bekvemmelighed) i form af download, streaming og pladsbesparelse. Vi accepterer stiltiende når Apple siger, at kvaliteten af iTunes musik er “god nok”, selvom de i samme åndedrag tilbyder såkaldt Plus-kvalitet mod en merpris – men selv denne Plus-kvalitet er komprimeret i forhold til almindelig CD kvalitet (se Apples FAQ om dette her (på engelsk): http://support.apple.com/kb/ht1711).

Det er tilsyneladende kun såkaldt audiofile personer – eller til dels tekniknørder – der bruger kræfter på at få bedre lyd i form af ukomprimerede lydformater. Og er det så et problem? Isoleret set er det ikke et problem, for folk kan jo gøre som de har lyst til, men set i et innovationsperspektiv er det lidt problematisk, at det store flertal er tilfreds med tilbageskridt i udviklingen fremfor fremskridt. Hvis det store flertal prioriterer bekvemmelighed over teknologiske landvindinger, ender vi måske generelt med at prioritere f.eks. en bils rækkevidde (=bekvemmelighed) over dens miljøvenlighed, hvilket på sigt vil være negativt for menneskeheden.

Så faktisk kan iTunes være medvirkende til menneskehedens accelererede forbrug af jordens oliebaserede energireserver – det skænkede du sikkert ikke en tanke, da du sidst hentede et nummer på iTunes, vel?

Leave a Comment