Er to bedre end en? Nej, tværtimod…

Jeg har set nogle eksempler på computere, hvor der er installeret mere end et sikkerhedsprogram (f.eks. antivirus), sikkert ud fra filosofien, at hvis et sikkerhedsprogram er godt så må to da være bedre. Dette er oftest ikke tilfældet, tværtimod, men der er undtagelser.

Fordi et typisk sikkerhedsprogram med antivirus- og firewall-funktionalitet griber dybt ind i operativsystemet (Windows eller Mac OS) kan der opstå uhensigtsmæssige konflikter, hvis man prøver at have mere end et sikkerhedsprogram installeret. I bedste fald vil flere sikkerhedsprogrammer blot sløve systemet, men i værste fald vil systemet ende med at være nærmest ubrugeligt, da sikkerhedsprogrammerne vil kæmpe om de samme funktionalitetesresourcer i operativsystemet, så resultatet bliver et system, der i praksis “hænger” og stort set ikke kan bruges. Det betyder så også, at det kan være vanskeligt at fjerne de overflødige sikkerhedsprogrammer igen.

Der er dog undtagelser i form af “snævre” specialiserede sikkerhedsprogrammer, der sikrer mod en bestemt type trusler men ikke indeholder decideret antivirus- eller firewall-funktionalitet. Et eksempel på et sådant produkt er Heimdal Security, der skriver følgende på deres hjemmeside: “Heimdal virker med langt de fleste antivirusprogrammer, da der ikke er nogle overlappende funktioner. Heimdal giver et ekstra lag af sikkerhed som du ikke får fra dit antivirus”. Bemærk at Heimdal Security her er nævnt som et eksempel, men ikke som en anbefaling fra AGR Consult (dette har ændret sig siden dette indlæg blev publiceret – se denne side med AGR Consults nyeste anbefaling, der inkluderer Heimdal PRO).

Anbefalingen fra AGR Consult er generelt kun at bruge et sikkerhedsprogram, medmindre man er sikker på, at der ikke er overlappende funktionalitet, der resulterer i konflikter i systemet. Og sørg for at benytte et godt sikkerhedsprodukt, der ikke i tide og utide viser beskeder om, at du bør købe diverse udvidelser for at løse problemer på computeren.

Sikkerhedsproduktet ESET Smart Security, der indeholder antivirus- og firewall-funktionalitet, undersøger ved installationen, om der er andre sikkerhedsprogrammer på computeren. Hvis ESET Smart Security finder andre sikkerhedsprogrammer, der kan kollidere med ESETs funktionalitet, bliver man bedt om at fjerne disse før installationen af ESET Smart Security.

ESET Smart Security kan købes hos AGR Consult og du kan prøve det i en gratis prøveperiode før køb. AGR Consult kan også hjælpe med installation af ESET Smart Security samt afinstallation af dit eksisterende sikkerhedsprogram og dette kan foretages via fjernsupport.

Forbrugermagasinet TÆNK har tildelt ESET Smart Security version 7 “Bedst i test” i 2014 for andet år i træk i en sammenlignende test af antivirus produkter. TÆNK fremhæver specielt det lave ressourceforbrug, brugervenligheden og den danske menu, og kalder ESET Smart Security for “den mest afbalancerede pakke”. Kontakt mig hos AGR Consult, hvis du er interesseret i ESET Smart Security.

Leave a Comment