Har du hørt om ransomware?

Ransomware er et af de nyere fænomener indefor malware (virus). Dine data “tages til fange” og de IT-kriminelle bagmænd beder dig om at betale løsepenge for at få adgang til dIne data igen.
nomoreransomEuropol, den europæiske sammenslutning af politi fra de enkelte europæiske lande, har lanceret en hjemmeside, der informerer om ransomware og tilbyder hjælp til at få data genskabt i de tilfælde, hvor det er muligt. Vær dog ikke alt for håbefuld, hvis du allerede er ramt…

Hvad er ransomware?

Ordet ransomware er en sammensætning af ordene “ransom”, der betyder løsepenge, og “software”, der betyder computerprogram, dvs. ransomware er computerprogrammer, der bruges til at kræve løsepenge som middel til, at de IT-kriminelle bagmænd kan leve af at distribuere de skadelige programmer.

De IT-kriminelle bagmænd gemmer deres organisation bag en mur af internet-beskyttelse mod lokalisering og betaling af løsepengene foregår via det anonymiserede BitCoin-system. Dette gør, at myndighederne har mere end svært ved at stoppe disse IT-kriminelle aktiviteter.

Den nye hjemmeside nomoreransom.org

Hjemmesiden nomoreransom.org er sponsoreret af Europol, hollandsk politi samt to private sikkerhedsfirmaer, Kaspersky Lab og Intel Security. Til trods for at hjemmesiden er ment som et oplysningsmedie, er den i skrivende stund desværre kun på engelsk. Derfor har jeg valgt at viderebringe de væsentligste informationer på dansk i dette blog-indlæg.

Det generelle råd til ofre for ransomware er ikke at betale til de IT-kriminelle. Hvis du betaler til de IT-kriminelle, bliver de bekræftet i, at ransomware virker til deres fordel og der er faktisk ingen garanti for, at du reelt får adgang til dine data, selvom du betaler.

De gode og de dårlige nyheder

Lad os bare slå det fast: Det bedste værn mod ransomware er forebyggelse!

+ Man kan forebygge infektion med ransomware ved hjælp af simple IT-sikkerhedsråd.
– Desværre er der ofte ikke noget at gøre, når først ransomware er nået ind i din computer, med mindre du har backup og/eller et godt sikkerhedsprogram.
+ Heldigvis kan nogle angreb med ransomware klares med de værktøjer, der efterhånden er udviklet mod ransomware.

Backup som værn mod ransomware

Ransomware vil typisk kryptere alle dine data-filer så du ikke længere kan bruge dem. Ved jævnligt at tage backup af ens data-filer kan man begrænse effekten af et ransomware-angreb til kun at påvirke de data, der er ændret siden sidste backup.

Sikkerhedsprogram som værn mod ransomware

Et sikkerhedsprogram (populært kaldet antivirus) kan aldrig tilbyde 100% sikkerhed mod infektion. Sikkerheden er meget høj på produkter fra ESET (se denne side), men er du uheldig at løbe ind i en helt ny type ransomware eller en ny variant af en kendt type ransomware, så er der stor risiko for, at du bliver inficeret uanset hvor godt dit sikkerhedsprogram er.

Har du brug for hjælp?

Du er velkommen til at kontakte AGR Consult, hvis du er ramt af ransomware eller hvis du vil have en backup-løsning og/eller et godt sikkerhedsprogram.

Leave a Comment