Kryptering – er det ikke kun noget for nørder?

Det korte svar på dette spørgsmål er: NEJ! Kryptering er  noget alle bør bruge, eller i hvert fald alle, der ligger inde med følsom information på deres computer. Og det gør stort set alle personer i Danmark, hvilket du kan læse om herunder. Desuden byder den nye persondataforordning, der træder i kraft den 25. maj 2018, på udfordringer, der kan løses med brug af kryptering.

Danmark er et meget digitaliseret land. Langt størstedelen af befolkningen bruger en computer til at tilgå information fra det offentlige. Det er f.eks. skatteoplysninger, helbredsoplysninger og information om offentlige ydelser. Desuden bruger næsten lige så mange en computer til at lave deres daglige bankforretninger.

Denne brug af en computer efterlader ofte følsomme data på computeren, som du måske ikke er klar over. Disse følsomme data kan f.eks. være dine årsopgørelser fra Skat, der indeholder finansielle oplysninger om dig samt dit CPR-nummer.

Hvis din computer – eller rettere din harddisk – ikke er krypteret, kan disse oplysninger oftest hentes ud af computeren, selvom den er defekt. Det er dette, jeg gør i AGR Consult, når jeg redder data fra en defekt computer. Men på samme måde kan en ondsindet person hente disse data, hvis de ikke er slettet på en sikker måde (det er ikke nok at slette datafilerne i Windows).

Når man krypterer data på en computer, kan man vælge at kryptere enkelte filer og mapper eller man kan kryptere hele harddisken inkl. alle systemfiler. Det sidste er det sikreste og benyttes af mange virksomheder på alle deres computere. Når en harddisk er krypteret, er det umuligt at læse informationerne på den uden den tilhørende kode til dekryptering. Det betyder i sagens natur, at denne kode er meget vigtig og bør opbevares sikkert – og på en måde så du kan finde den igen, hvis den skal bruges.

Kryptering benyttes også på hjemmesider til at sikre, at data, der indtastes på en hjemmeside, ikke kan opsnappes i et forståeligt format, men det er et kapitel for sig.

I AGR Consult tilbyder jeg flere krypteringsløsninger i form af programmer til kryptering af data på en computers harddisk samt eksterne harddiske med indbygget kryptering og en kode, der skal indtastes før harddisken kan bruges. Disse eksterne harddiske er gode til sikker opbevaring af data, der f.eks. medbringes udenfor et aflåst kontor. Kontakt AGR Consult for at høre mere om disse løsninger til kryptering af data.

Leave a Comment