Lovligt og ulovligt – om streaming, software, fart, tyveri og opdragelse
Dette blog-indlæg er udløst af den netop afsagte dom i en sag om ulovlig streaming af TV-kanaler på internettet (se denne artikel på TV2 Nyheder). Jeg mener, at der er behov for oplysning om, hvad der er lovligt og ulovligt – ikke mindst på grund af medierne, der tilsyneladende forsøger at piske en stemning op ved i flæng at benytte ordet streaming og associere det med noget ulovligt.
Streaming er ikke ulovligt
Streaming er et udtryk for det at hente musik eller film på internettet og afspille mens der hentes, dvs. at afspilning begynder umiddelbart efter man har valgt, hvad man vil se eller høre uden at man skal vente på at alt materialet er hentet før man kan begynde at se eller lytte. Og det er ikke ulovligt.
Det ulovlige handler om, hvad der bliver streamet, dvs. indholdet man henter. Som med stort set alt film- og musikmateriale, så er det meste indhold, der kan streames, underlagt copyright og udgiverne vil tjene på materialet samt bestemme, hvem der kan bruge materialet hvor, hvornår og hvordan.
At noget er muligt gør det ikke lovligt
Man kan streame på mange måder og der findes adskillige lovlige streaming-tjenester. Den for øjeblikket nok mest populære streaming-tjeneste i Danmark er Netflix men der findes mange andre, som du kan læse om på denne side fra foreningen Share With Care.
Ulovlige streaming-tjenester er ofte karakteriseret ved, at der er et væld af reklamer på siderne, hvorfra man henter indhold, men det kan være svært at afgøre, om en given tjeneste er lovlig eller ulovlig. Generelt gælder reglen om, at hvis det er for godt til at være sandt, så er det nok for godt til at være lovligt. Man kan f.eks. normalt ikke lovligt se de nyeste biograf-film gratis på nettet – selvom det er muligt.
YouTube er et eksempel på en tjeneste, der i princippet er lovlig men kan indeholde ulovligt materiale. YouTube gør en stor indsats for at fjerne ulovligt indhold, men da enhver bruger kan lægge indhold op på YouTube, så kan ulovligt indhold blive liggende indtil YouTube fjerner det. I denne artikel fra TV2 i januar 2014 har de forsøgt at skrive lidt om, hvad der er lovligt og hvad der er ulovligt.
For at illustrere pointen, kan jeg nævne at en bil måske kan køre 200 km/t men det gør det jo ikke lovligt at køre så stærkt på danske veje – og der er konsekvenser, hvis det bliver opdaget. At man kan stjæle fra en butiksudstilling gør det jo heller ikke lovligt – og der er konsekvenser, hvis det bliver opdaget.
Det handler om opdragelse
På samme måde som vi mennesker gennem hele livet opdrages til at kende forskel på rigtigt og forkert – på lovligt og ulovligt – så skal vi mennesker opdrages til at forstå, hvad der er lovligt og ulovligt omkring nye teknologier som streaming og software for den sags skyld. På samme måde som man kan streame ulovligt indhold så kan nogle software-programmer bruges uden gyldig licens – men det gør det ikke lovligt.
I AGR Consult tilbyder jeg at hjælpe med lovlig streaming, f.eks. Netflix afspillet på dit TV, samt lovlige software-programmer, så du kan benytte din computer til det, du har lyst til uden at skulle være bekymret for, om det er ulovligt.