Skal du opgradere til Windows 10?

windows10-opgr-logoHvis du har Windows 7 eller Windows 8/8.1 så har du sikkert bemærket det lille nye ikon i højre side, der tilbyder dig en gratis opgradering til Windows 10. Og hvem vil ikke gerne have det nyeste – og så endda gratis? Men hvorvidt du skal tage imod tilbuddet om den gratis opgradering afhænger af flere faktorer og svaret er måske ikke så entydigt, som det ser ud.

Microsoft får det til at se meget nemt og ligetil ud at opgradere til Windows 10. Men spørgsmålet er, om det er nemt og ligetil for en stor del af Windows-brugerene og hvorfor tilbyder Microsoft denne opgradering gratis?

windows10-logo

For at starte med det sidste først, så er en del af grunden til, at Microsoft tilbyder denne opgradering gratis, at Windows 10 er ment som en platform for at tjene penge (til Microsoft) mere end en platform, der skal betales (til Microsoft) for at bruge. I praksis betyder det, at du kan forvente, at noget af den funktionalitet, du normalt tager for givet i Windows, nu er betalingsfunktionalitet. Og sådanne ekstra funktioner købes gennem Microsoft Store, der er en integreret del af Windows 10, hvor Microsoft tager en procentdel af omsætningen. På samme måde som Apple har en stor interesse i at folk køber apps til deres iPhone og iPad i Apples App Store.

[Dette afsnit er rettet 29. juli 2015] Windows Media Center er f.eks. ikke inkluderet i Windows 10 og man kan derfor ikke bruge Windows 10 som underholdsningscentral i hjemmebiografen uden at installere et ekstra program til dette. Dette ligner en forlængelse af det, der skete da Windows 7 blev til Windows 8, hvor der i sidstnævnte ikke kunne afspilles DVD’er uden at installere et program til dette – Microsoft havde besluttet ikke at inkludere denne funktionalitet som standard, idet det kostede Microsoft et beløb til licenser til de anvendte teknologier for hver Windows-licens, der blev solgt.

Hvorvidt skiftet fra Windows 7 eller Windows 8/8.1 er nemt og ligetil afhænger i stor grad af den enkelte bruger. Hvis du “taler flydende Windows”, så får du sikkert ikke de store problemer med at at tilpasse dig den nye brugerflade i Windows 10, der er en form for blandng af Windows 7 og Windows 8/8.1 – Microsoft vil sikkert hævde, at det er det bedste fra Windows 7 smeltet sammen med det bedste fra Windows 8/8.1. Hvis du derimod er glad for den Windows, du har nu, og på ingen måde ser frem til at skulle lære en ny brugerflade, så vil jeg ikke anbefale dig at opgradere til Windows 10 – Windows 7 vil fungere fint i flere år endnu idet mange virksomheder først skifter deres Windows 7 ud om nogle år, når et nyt alternativ har vist, at det er en værdig arvtager.

windows10-pc-medium

Og så er der jo de uundgåelige børnesygdomme i et nyt system som Windows 10. Alt andet lige, så vil der være flere fejl i Windows 10 end i Windows 7 eller Windows 8/8.1 – til trods for en intensiv afprøvning hos mange test-brugere igennem mindst det sidste halve år (undertegnede inklusive).

I ovenstående har jeg taget udgangspunkt i en almindelig forbruger, der bruger en PC i en almindelig dagligdag i Danmark. Jeg har ikke berørt ting som f.eks. nem udvikling af apps på tværs af PC, tablet og mobil, der er en af de store fordele ved Windows 10 over tidligere versioner. Sådanne fordele vil ikke umiddelbart have den store betydning for den almindelige bruger før dette er accepteret i markedet for app-udviklere, hvilket kan tage lang tid.

Hvis du er interesseret i yderligere rådgivning om Windows eller et andet IT-relateret emne, er du velkommen til at kontakte mig hos AGR Consult.

Leave a Comment