Video-overvågning – er loven hensigtsmæssig?

Mange har en mening om video-overvågning, men få kender loven omkring video-overvågning – eller TV-overvågning som det officielt hedder i Danmark. Grundlæggende gælder det for privatpersoners brug af video-overvågning, at man må filme på egen grund, men ikke på offentlig grund. Her er Datatilsynets vejledning til fortolkning af lovgivningen, der bl.a. er til for at sikre privatlivets fred. Der har dog været flere eksempler på, at loven ikke altid er hensigtsmæssig.

F.eks. er denne video på facebook et eksempel på, hvor hjælpsom privat video-overvågning kan være i opklaringen af tyveri. Men denne overvågning strider mod gældende lov, idet optagelserne tydeligvis ikke kun er på egen grund – mon genboen er tilfreds med at blive overvåget døgnet rundt?

Det er heller ikke uden problemer at offentliggøre video-overvågning, som det gøres i facebook-indlægget herover. I 2008 blev virksomheden Coolshop frifundet på en teknikalitet om genkendeligheden af indbrudstyven efter offentliggørelsen af optagelser fra virksomhedens overvågningssystem.

Tilsyneladende er Politiet dog godt tilfreds med de åbenlyse lovbrud idet det ofte hjælper Politiets efterforskning. Politiets tilfredshed nævnes bl.a. i ovennævnte facebook-indlæg og for få uger siden opfordrede Politiet befolkningen i og omkring Padborg til at gemme overvågningsoptagelser (bl.a. af offentlige områder) til brug i efterforskningen af en ung mors forsvinden.

Er det ved at være tid til en revidering af lovgivningen omkring TV-overvågning, så Politiet har bedre mulighed for at efterforske kriminalitet? Problemet bliver at sikre privatlivets fred så vi stadig kan gå rundt på gader og stræder samt i vores egen have uden at frygte at blive filmet og lagt på internettet til alverdens skue.

I AGR Consult rådgiver jeg om og sælger løsninger til video-overvågning. Ring til mig på 25 46 00 55, hvis du vil vide mere og er interesseret i en (lovlig) løsning til video-overvågning.

Leave a Comment